ဒန္႔သလြန္႐ြက္ကို မၾကာခဏစားရင္ရ႐ွိႏိုင္တဲ့
က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ့ အမ်ားႀကီးျဖစ္ပါတယ္..
အေရးပါတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြအေနနဲ႔ကေတာ့..
(၁) အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးျခင္း
(၂) ေရာဂါပိုးမ်ား ႏွိမ္နင္းႏိုင္ျခင္း
(၃) ကင္ဆာေရာဂါမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း
(၄) ေသြးတိုးႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း
(၅) ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ သက္သာေစျခင္း
(၆) အျခားအေထြေထြအာနိသင္ တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္..
ဒန္႔သလြန္႐ြက္ဟာ အာဟာရဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါတဲ့အတြက္ မွန္မွန္စားခဲ့ရင္
အာဟာရဓာတ္မခ်ိဳ႕တဲ့ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတဲ့ေနရာမွာ
မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳပါတယ္..
သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေတြဟာ ကေလးသူငယ္ေတြနဲ႔
သက္ႀကီး႐ြယ္အိုေတြအတြက္ မ်ားစြာအက်ိဳး႐ွိလွပါတယ္..
ဒါ့ေၾကာင့္မို႔ အခုအခါမွာ အာဟာရဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့တဲ့ေနရာေတြမွာ
ဒန္႔သလြန္ပင္ေတြစိုက္ပ်ိဳးၿပီး လူေတြစားသံုးဖို႔ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕က
စတင္လုပ္ေဆာင္ေနၿပီျဖစ္ပါတယ္..
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုမွာ႐ွိတဲ့ Johns Hopkins University ရဲ႕
ေလ့လာေတြ႕႐ွိခ်က္အရ အာဖရိကမွာ႐ွိတဲ့ အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့မႈကို
တိုက္ဖ်က္ရာမွာ ဒန္႔သလြန္႐ြက္ဟာ အသင့္ေတာ္ဆံုးလို႔ ဆိုပါတယ္..
သဘာဝသစ္သီးသစ္႐ြက္ေတြမွာ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္တားဆီးႏိုင္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ေနတယ္ဆိုတာ
သိပၸံပညာ႐ွင္ေတြ သိ႐ွိေဖာ္ထုတ္ၿပီးျဖစ္ပါတယ္..
အဲ့ဒီအထဲမွာ ဒန္႔သလြန္႐ြက္ဟာလည္း တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္..
၂၀၁၄ ခုႏွစ္မွာထုတ္ေဝခဲ့တဲ့ Asian Pacific Journal of Cancer Prevention ရဲ႕
အဆိုအရ ဒန္႔သလြန္႐ြက္မွာ ကင္ဆာေရာဂါမျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ Thiocarbamate ဆိုတဲ့ဓာတ္ပစၥည္းနဲ႔
Isothiocyanate ဆိုတဲ့ဓာတ္ပစၥည္းေတြပါဝင္ၿပီး သူတို႔ဟာ
ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔
သိပၸံနည္းက် ေလ့လာေတြ႕႐ွိခဲ့ပါတယ္..အထူးသျဖင့္
Adenocarcinoma အမ်ိဳးအစားကို ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ဆိုပါတယ္..
ဒန္႔သလြန္႐ြက္ဟာေသြးထဲမွာ႐ွိတဲ့ အဆီပမာဏကို
ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္စြမ္း႐ွိပါတယ္.. ေသြးထဲမွာ႐ွိတဲ့
ကိုလက္စေရာကိုခ်ေပးတဲ့အတြက္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ
ေဝဒနာသည္ေတြအတြက္ အက်ိဳး႐ွိပါတယ္..ဒါ့အျပင္
သူကဆီး႐ႊင္ေစတဲ့အာနိသင္ (Diuretic effect) ႐ွိတဲ့အတြက္
ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ေစဖို႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္..ဒါ့ေၾကာင့္
ဒန္႔သလြန္႐ြက္ကို ေသြးေပါင္က်ေနသူေတြအေနနဲ႔
မ်ားမ်ားမစားသင့္ပါဘူးလို႔ ပညာ႐ွင္ေတြက အႀကံျပဳထားပါတယ္..
အ႐ြက္သာမကဘဲ ဒန္႔သလြန္ပင္ရဲ႕က်န္အစိတ္အပိုင္းေတြျဖစ္တဲ့
အသီး၊ အေစ့၊ အေခါက္နဲ႔ အျမစ္ေတြမွာလည္း အခုလိုအာနိသင္ေတြ ႐ွိပါတယ္..
အျခားက်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္း
ရႏိုင္ပါေသးတယ္..အဲ့ဒီထဲကအေရးႀကီးတာေတြကိုေျပာရရင္-
(က) အသည္းရဲ႕လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ ပိုေကာင္းေစပါတယ္..
အသည္းေရာင္တာ၊ အသည္းေျခာက္တာေတြ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္..
(ခ) အေရာင္က်ေစတဲ့ အာနိသင္႐ွိေတာ့ ခႏၶာကိုယ္တြင္းအစိတ္အပိုင္းေတြ
ေရာင္တာကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္..
(ဂ) အင္တီေအာက္ဆီဒင့္အာနိသင္ ေပးပါတယ္..
(ဃ) ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္မတည္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္..
(င) အသက္ႀကီးတဲ့လူေတြမွာ မွတ္ဉာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္..
(စ) ပန္းနာရင္ၾကပ္ကိုသက္သာေစပါတယ္..
ဒန္႔သလြန္႐ြက္ဟာ ေရေသေသခ်ာခ်ာေဆးၿပီး ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္ေလ့႐ွိေတာ့
သူ႔မွာပါဝင္တဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြ ဆံုး႐ံႈးမႈ ႐ွိ/မ႐ွိ
ပညာ႐ွင္ေတြေလ့လာၿပီးသား ျဖစ္ပါတယ္..
ဟင္းခါးကို ပထမအႀကိမ္ခ်က္စဥ္မွာ အပူခ်ိန္ကို ၾကာၾကာမေပးဘဲ
ေရပြက္ပြက္ဆူၿပီး (၁၀) မိနစ္ေလာက္ အၾကာမွာစားမယ္ဆိုရင္
အာဟာရဓာတ္အျပည့္အဝနီးပါး ရ႐ွိပါတယ္..
ဆက္ၿပီးအပူေပးထားရင္ေတာ့ အခ်ိဳ႕ေသာအာဟာရဓာတ္ေတြဟာ
အပူေၾကာင့္ ပ်က္စီးသြားတတ္ပါတယ္..ဥပမာ ဗီတာမင္စီ လိုမ်ိဳးဟာ
အပူေပးခ်ိန္ၾကာေလေလ ပိုပ်က္စီးေလျဖစ္ေတာ့ မီးဖိုေပၚမွာ
အၾကာႀကီး အပူမေပးသင့္ပါဘူး..စားလို႔ရတဲ့ အတိုင္းအတာကိုသာ
အပူေပးသင့္ပါတယ္..ေနာက္ပိုင္းျပန္စားရင္လည္း ပြက္ပြက္ဆူတဲ့အထိ
အပူျပန္မေပးဘဲ စားလို႔ေကာင္း႐ံု ခပ္ေႏြးေႏြးသာ အပူေပးၿပီးစားရပါမယ္..
ဒန္႔သလြန္သီးဟာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ႏိုင္ငံမွာ ေပါေပါမ်ားမ်ားရ႐ွိႏိုင္ၿပီး
ေဈးႏႈန္းလည္းခ်ိဳသာတာေၾကာင့္ အသက္အ႐ြယ္မေ႐ြး
မၾကာခဏစားသံုးေပးသင့္တဲ့ က်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ
ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္လို႔ သတင္းေကာင္းေျပာၾကားပါရေစ..
0 comments:
Post a Comment